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BY VOTING “YES” ON THIS BALLOT QUESTION, YOU 
ARE VOTING FOR A PROPERTY TAX INCREASE 

SCHOOL DISTRICT QUESTION 3 
THE QUESTION TITLE MUST CONSIST OF TEN OR 

SCHOOL DISTRICT QUESTIONS 
OPTIONAL: SCHOOL DISTRICT NAME 

To vote for a question, fill in the oval next to the word 
“YES” on that question. To vote against a question, fill in 
the oval next to the word “NO” on that question. 

YES 

NO 

The body of the question is printed here in upper and 
lower case letters, as large as possible, but in no case 
smaller than 8 point type. The title goes above in the 
shaded box, and must also be in no smaller than 10 point 
type. “YES” and “NO” must be placed directly below and 
no smaller than 10 point and bold.  School District bond 
election where debt service payments are made entirely 
from transfers of revenue from the capital fund to the debt 
service fund. 

SPECIAL ELECTION BALLOT 
SCHOOL DISTRICT BALLOT 

SCHOOL DISTRICT _______ (OPTIONAL) 
AUGUST ______, 2015 

OFFICIAL BALLOT 
 

Judge________ 
 

Judge________ 

INSTRUCTIONS TO VOTERS: 
To vote, completely fill in the oval(s) next to your choice(s) like this: 

SCHOOL DISTRICT QUESTION 1 
THE QUESTION TITLE MUST CONSIST OF TEN OR 

FEWER WORDS 

YES 

NO 

When two or more ballot questions occur in a single juris-
diction, be sure to number the questions as above. If the 
question is an operating levy referendum question      
authorizing a property tax levy or tax rate increase includ-
ing the issuance of debt obligations payable in whole or in 
part from property taxes, use the notice below. 

SCHOOL DISTRICT QUESTION 2  
THE QUESTION TITLE MUST CONSIST OF TEN OR 

FEWER WORDS 

YES 

NO 

When two or more ballot questions occur in a single juris-
diction, be sure to number the questions as above. When 
the question is related to the renewal of an existing levy 
referendum, use the notice below.  

BY VOTING “YES” ON THIS BALLOT QUESTION, YOU 
ARE VOTING TO EXTEND AN EXISTING PROPERTY TAX 
REFERENDUM THAT IS SCHEDULED TO EXPIRE. 

M.R. 8250.1810, subp. 5: 
“...The name or the num-
ber of the appropriate 
municipality, school dis-
trict, or special district 
may be added directly 
under the office types 
listed in this subpart.” 

NOTE: For specific bal-
lot question language 
requirements regarding 
referendum revenue see 
M.S. §126C.17. 

M.S. §275.60:  “(a) “Notwithstanding any 
general or special law or any charter provi-
sions, but subject to section 126C.17, subdivi-
sion 9, any question submitted to the voters 
by any local governmental subdivision at a 
general or special election after June 8, 1995, 
authorizing a property tax levy or tax rate 
increase, including the issuance of debt obli-
gations payable in whole or in part from prop-
erty taxes, must include on the ballot the fol-
lowing notice in boldface type:  “BY VOT-
ING “YES” ON THIS BALLOT QUES-
TION, YOU ARE VOTING FOR A 
PROPERTY TAX INCREASE.”…” (c) “… 
This section does not apply to a school dis-
trict bond election if the debt service pay-
ments are to be made entirely form transfers 
of revenue from the capital fund to debt ser-
vice fund.”  

M.S. §126C.17, subd. 9:  “…The Notice re-
quired under section 275.60 may be modified to 
read, in cases of renewing existing levies at the 
same amount per pupil as in the previous year: 
“BY VOTING “YES” ON THIS BALLOT 
QUESTION, YOU ARE VOTING TO EX-
TEND AN EXISTING PROPERTY TAX 
REFERENDUM THAT IS SCHEDULED TO 
EXPIRE.”  The ballot may contain a textual 
portion with the information required in this sub-
division and a question stating substantially the 
following:  “Shall the increase in the revenue 
proposed by (petition to) the board of ……., 
School District No. …, be approved?” 

M.R. 8250.1810, Subp. 
10: “Ballot questions 
must be printed after of-
fices of the same jurisdic-
tion.  Directly after the 
office type required in 
subpart 2, the words “To 
vote for a question, fill in 
the oval next to the word 
“YES” on that question.  
To vote against a ques-
tion, fill in the oval next 
to the word “NO” on that 
question.” must be print-
ed in upper and lower 
case and no smaller than 
8 point type...” 

M.R. 8250.1810, Subp. 
10: “...When more than 
one question is on the 
ballot for a given jurisdic-
tion, each ballot question 
must be designated by a 
number and must be pre-
ceded by the words… 
”SCHOOL DISTRICT 
QUESTION”...and the 
number assigned to the 
question in upper case 
letters in as large as prac-
ticable but no smaller 
than 10-point bold face 
type.  The name and/or 
number of the jurisdiction 
that the question will rep-
resent may be printed 
directly under the heading 
of the question.“  

M.R. 8250.1810, subp. 10: 
“..The question heading and 
numbers (where applicable) 
must be shaded with a screen 
of 10 percent or less or print-
ed white on black.  A clerk,  
county auditor, or appropri-
ate governing body shall 
provide a title for each ques-
tion printed on the ballot.  
The title must not contain 
more than ten words and 
must not be used on the bal-
lot until it has been approved 
by the jurisdictions legal 
counsel. The title must be 
printed in uppercase and 
bold face in as large as prac-
ticable but no smaller than 
10 point type and must be 
printed in the same section 
as the body of the question to 
which it refers…”  

M.R. 8250.1810, Subp. 3: 
“...At the top of a ballot 
containing questions on-
ly, the words “SPECIAL 
ELECTION BALLOT” 
shall be printed…” 

M.R. 8250.1810, Subp. 3: 
“...When a county, mu-
nicipal, school district, or 
hospital district election 
is held other than in con-
junction with a federal or 
state office, the applica-
ble words… “SCHOOL 
DISTRICT BAL-
LOT,”...shall be print-
ed…” 

M.R. 8250.1810, Subp. 3: 
“...The name of the jurisdic-
tion preparing the ballot may 
be added within the heading 
in no smaller than 8-point 
type.  The date of the elec-
tion must be printed within 
the heading in no smaller 
than 8-point type…”  

M.S. §205A.05, subdivision 
1(b): “…(b) A special elec-
tion may not be held: 
(1) during the 56 days be-

fore and 56 days after a 
regularly scheduled pri-
mary or general election 
conducted wholly or 
partially within the 
school district; 

(2) On the date of a regular-
ly scheduled town elec-
tion in March conducted 
wholly or partially with-
in the school district; or 

(3) During the 30 days be-
fore or the 30 days after 
a regularly scheduled 
town election in March 
conducted wholly or 
partially within the 
school district...” 

Precinct Name 


